Xerrada: “L’assetjament sexual al món laboral”


 

diptic-Assetjament-xerrada

 

 Assetjament

 

 

Es considera assetjament qualsevol comportament abusiu exercit en l’àmbit laboral, tant per superiors jeràrquics com per iguals, de forma que es crea un ambient laboral intimidatori, hostil i humiliant per a la víctima i posa en perill el seu lloc de treball o en condiciona la carrera professional.

Amb caràcter general, la llei considera infracció laboral molt greu l’assetjament per raó de l’origen racial o ètnic, religió o conviccions, discapacitat, edat i, orientació sexual, quan es produeixin dins de l’àmbit de les facultats de direcció empresarial, qualsevol que hagi estat la persona que ho hagi causat, sempre que, conegut per l’empresari, no hagi adoptat les mesures necessàries per impedir-ho. 

 

 

L’assetjament sexual en el treball és qualsevol comportament, verbal o físic, de natura sexual que tingui com a propòsit o produeixi l’efecte d’atemptar contra la dignitat d’una persona, en particular quan es crea un entorn intimidatori, degradant o ofensiu.

 La Llei 3/2007 d’Igualtat Efectiva entre Dones i Homes adopta mesures en relació a l’assetjament sexual, instant a les empreses a elaborar un codi de conducta per combatre’l i guies de bones pràctiques a seguir; els empresaris han de vetllar perquè accions d’assetjament no es puguin donar en el lloc de treball, adoptant les mesures necessàries per evitar-les. Entre d’altres mesures, es recomana l’exteriorització del compromís de l’empresa per resoldre aquest tipus de situacions mitjançant l’elaboració de declaracions de principis, la realització de reunions de discussió oberta sobre el tema, l’establiment de sistemes formals i informals de resolució dels problemes, la designació d’una persona o servei de confiança al qual puguin adreçar-se les víctimes. 

Alguns convenis col·lectius estableixen protocols d’actuació i d’altres mesures per a situacions d’assetjament. Pot ser motiu de sanció a l’empresa per infracció molt greu, pot ser causa de resolució indemnitzada del contracte, i segons les lesions patides per la víctima pot tenir la consideració d’accident de treball.

Anna Meregalli i Sánchez
Polítiques per a la Igualtat
Serveis Públics UGT de Catalunya

 

 

 

 

 

 

Anuncios

Deja un comentario

Archivado bajo xerrades

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s