La violència en treball en el sector de la sanitat.


centre04– Dades estadístiques

L’Observatorio Permanentede Riesgos Psicosociales de UGT (Confederal) ha realitzat un estudi del qual es desprèn, després d’haver enquestat 1.036 treballadors del sector sanitari: que el 53,82% del personal sanitari d’atenció Primària, ha estat objecte de comportaments violents i/o agressions (mostra de 623 treballadors d’atenció Primària) i 45,47% atenció hospitalària (mostra de 413 treballadors d’atenció Especial. Hospitalària ).

 

 

Dades estadístiques Institut Català de la Salut

Segons dades de l’ICS les agressions físiques o verbals a personal de l’ICS van créixer un 37% durant 2007, produint-se un total de 852 fets violents (van ser 621 l’any anterior).Dels 852 actes violents, 648 van ser agressions verbals (130 a hospitals i 518 a Atenció Primària) i 71 van ser agressions físiques (41 a hospitals i 30 a ambulatoris). Les 133 restants no especificaven la seva naturalesa (22% a hospitals i 78 a atenció primària).

 

Dades estadístiques Departament de Salut

Segons dades del Departament de Salut sobre 1.015 incidents violents notificats entre el 30 de gener de 2006 i el 30 de gener de 2008, el tipus d’agressió més freqüent és la verbal en el 80% dels

casos(814 casos), en el 36,65% dels casos es va produir agressió física, ja sigui de forma aïllada o associada a l’agressió verbal (372 casos). El lloc més freqüent de l’agressió és urgències (27,58%, 280 casos), seguit de les plantes d’hospitalització (22,16%, 225) i consultes ambulatòries (18,9%, 192 casos).

 

Per categoria professional

Segon l’Observatorio Permanente de Riesgos Psicosocialesde UGT, per categoria professional els treballadors més afectats per agressió verbal són, en atenció especialitzada hospitalària, els auxiliars de clínica (59,9%) i els ATS/ Infermeria (51%), així com els zeladors amb un 50%. Mentre que a l’Atenció Primària són els administratius els més exposats (52%).

 

– Efectes de la violència

La violència en el treball vulnera la dignitat i els drets dels treballadors, atenta contra la seva salut, deteriora el funcionament del sistema sanitari i la relacióassistencial, i repercuteix en última instància sobre la qualitat assistenciali la pròpia qualitat de vida dels usuaris. El malestar psicològic produït per una agressióimpedeix la relacióde confiança que ha d’haver-hi entre el professional sanitari i el pacient i erosiona greument la relacióassistencialcremant al treballador, qui pot acabar veient al pacient com un enemic.

 

– Danys derivats d’una agressió

• danys físicsderivats d’una agressiópoden anar des de contusions (hematomes, erosions, excoriacions) a ferides de diversa gravetat que poden arribar a ocasionar una invalidesa permanent per a l’exercici de la professióo d’una altra activitat. El més greu d’aquestes situacions és que poden arribar a provocar fins i tot la mort de la víctima.

 

• danys psíquicscom: Ansietat, Depressió, Estrès post traumàtic

I per tot això, la UGT de Catalunya exigeix:

 

• Que es considerin i tractin les agressions tant físiques com verbals com a accidents de treballi es gestionen com a risc laboral.

• Que les empreses realitzen la notificaciódels accidentes, ja siguin amb o sense baixa,a les seves mútues.

• La realitzaciói aplicació dels protocolsdavant la violència en els llocs de treball tant per als establiments públics com als privats.

• Que es tinguin en consideraciótots els treballadors de l’àmbit sanitari, tant metges, infermeres com administratius i personal de recolzament.

•Que s´estableixin protocols de vigilància de la salut que permetin la deteccióde danys psíquics produïts per agressió.

•Que es possibiliti que en cas d´agressiósigui la pròpia empresa la que denunciïi no el treballador, que ha de donar les seves dades personals.

•Dotar els centres d’Atenció Primària més conflictius de serveis de seguretat i vigilància.

 

 

Podeu obtenir la informació complerta a:

http://www.ugt.cat/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=150&Itemid=37

Anuncios

Deja un comentario

Archivado bajo Prevenció

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s