Els esclops a la feina


esclopsEls esclops són un calçat professional estès en molts llocs de treball. És estrany, perquè tots els estudis que s’han elaborat de la seguretat i la salut d’aquests col·lectius posen de manifest els inconvenients que comporta l’ús d’aquest calçat. Evidentment, ens referim al seu ús a la feina com a element de treball, ja sigui com uniforme o com equip de protecció individual. L’ús d’aquest calçat fora de l’empresa és responsabilitat de cada persona si bé s’ha de tenir en compte que el calçat no professional és més variat i es fa servir durant menys temps, per tant, les conseqüències no són tan negatives.

Inconvenients:

  • Pot provocar que el treballador ensopegui durant les seves tasques i predisposa a torsions brusques del turmell.
  • No proporciona l’adequada adaptació al paviment i no és prou antilliscant, i això pot donar lloc a relliscades i caigudes que incrementen considerablement el risc de lesió.
  • Estructura inestable amb taló alt, que com que és obert al darrere provoca deformacions digitals amb el pas del temps (dits en urpa) a causa del moviment típic d’intentar subjectar l’esclop, que fa contraure les puntes dels peus cap als talons, per a evitar-ne el desplaçament.
  • L’altura de la pala produeix rascades a nivell de l’empenya del peu.
  • No té contrafort, imprescindible en qualsevol calçat. Tampoc serveixen els esclops amb tires, ja que amb el temps s’estiren i deixen de fer la seva funció.
  • No té contrafort, imprescindible en qualsevol calçat. Tampoc serveixen els esclops amb tires, ja que amb el temps  s’estiren i deixen de fer la seva funció.
  • Produeix hiperceratosi (durícies) a la planta (zona metatarsiana i taló sobretot, a causa del continu copejament de l’esclop contra el taló quan es camina).
  • Sudoració excessiva.
  • Incomoditat en pujar i baixar les escales.
  • En el cas d’haver de portar plantilles, els esclops no ho permeten.

 

Últimament, s’han posat una altra vegada de moda certs esclops elaborats amb material plàstic tou. La qüestió és que no deixen de ser esclops, per tant, tenen quasi els mateixos inconvenients descrits abans, per això no haurien de ser utilitzats com a element de treball.

Alternatives

Esclop tancat, amb bon contrafort i punta forta, subjecció a la part medial (cordons o velcro), taló baix (màxim 3 cm), confeccionat amb pell que permet transpiració, sola antilliscant, materials lleugers a la sola (suro, polímers, per exemple) i puntera ampla que permeti la mobilitat dels dits.

Vigilància de la salut

Un altre aspecte sobre el qual s’hauria d’incidir i que ha de considerar-se fonamental és el de les revisions periòdiques, que tenen com a objectiu l’educació sanitària podològica, un diagnòstic precoç de les lesions i l’aplicació del tractament consegüent. Amb això n’evitaríem l’agreujament i les molestes conseqüències que comporten. Caldria observar-ho i tenir-ho en compte en les revisions mèdiques específiques de l’empresa que hagin de fer servir calçat de treball.

Mamen Márquez

 

Anuncios

Deja un comentario

Archivado bajo Prevenció

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s