Les Retallades Sanitaries a l’Hospital de Mataró


Per Montserrat Masvidal
Secció Sindical dela UGTdel Consorci Sanitari del Maresme

Sota la premissa de “propostes” i “proves” s’estan portant a terme de forma efectiva les retallades sanitàries a l’Hospital de Mataró, sense tenir la confirmació i la certesa d’aquestes des de la conselleria de Sanitat.

Aquestes retallades proposades per la DireccióAssistencialde l’Empresa, Dra. Benito es venen com a pactades amb els facultatius i els representants dels treballadors, quan no es del cert. Son unes retallades que des de gener s’han anat portant a terme de manera progressiva per una decisió unilateral dela Direcció Assistencial, d’aquí que ahir es demanes el cessament immediat  dela DirectoraAssistencialper part dela APF( Associació de Professionals Facultatius) amb el recolzament dels sindicats que formen el Comitè d’Empresa UGT, SATSE, SMC i  CATAC.

La primera mentida sobre la retallada sanitària la trobem en el missatge de la Conselleriaen el que pretén retallar la despesa sanitària posicioinant-se en la de l’any 2007, amb el lema: “ Garantir la sostenibilitat econòmica del sistema sanitari públic i la qualitat de les prestacions de serveis”, desprès de dir que té que reduir la despesa sanitària en un 10% . Es Inviable totalment reduir la despesa sense que es vegin afectats els serveis sanitaris i a curt termini el perjudici es pel que menys culpa en té de la mala gestió , el ciutadà com a usuari.

La segona mentida es troba en l’aplicació d’unes retallades des de començament d’any 2011 sense la confirmació pressupostària dela Conselleriai en base a unes orientacions presupostaries que no son oficials:

–         tancament de la unitat d’hospitalització  6, que representen uns 42 llits. Aquest 1 de Maig s’ha fet efectiu.

–         La reducció de serveis següents: Es rescindeix el contracte amb l’ICO (Institut Català Oncològic) pel que afecta als pacients d’hemato-oncològica que ara hauran d’anar a Can Ruti; tancament de quiròfans per la tarda reduint el nombre d’intervencions quirúrgiques; reduir la despesa farmacèutica limitant la receptes de medicaments. El resultat d’aquestes mesures es l’allargament de llistes d’espera per determinades intervencions amb la reducció del personal corresponent, tant del Consorci com de les empreses externes (empresa de neteja Aisman). I cal afegir l’augment de despesa privada del ciutadà al tenir que fer front a la despesa de mobilització a un altre hospital i amb la compra de medicaments.

–         Altres mesures d’estalvi, o de millora de la gestió són: reducció de la despesa energètica pujant uns graus la temperatura interna estalviant amb l’aire condicionat; vigilar i controlar la despesa de papers i toners d’impressora; estalviar en bugaderia canviant la roba i llençols nomes quan sigui necessari; reduir el consum en el menú del personal traient l’aigua embotellada i canviant-la per fonts i traient l’amanida com a complement del menú. Mesures que unes són qüestionables i d’altres no, però que són una retallada de sou de manera indirecta.

–         Reduir la despesa de personal: s’han deixat de fer moltes substitucions, s’han rescindit contractes d’obra i servei, s’ha canviat la normativa de permisos retribuïts de forma unilateral per part de la direcció sense consensuar amb els RdT. D’alguna manera que una persona hagi de fer la feina de dues, o com s’ha estat donant que personal d’una categoria professional faci tasques d’una altre, a la llarga perjudica a l’usuari.

La tercera mentida es que el pacient crònic, que fins ara estava ingressat pugui ser atès ala UMA(Unitat de medicina ambulatòria) ,  a les ABS. Si actualment les ABS i els CAP estan reduint personal i allargant el cupo, es a dir, el nombre de pacients que atén cada metge de família, com poden fer-nos creure que crearan una unitat nova, quan la primera norma dela Conselleriaes res de nova creació i res de noves places. La realitat es mes feina pel personal existent i l’allargament del nombre de visites a primària.

La quarta mentida esta en l’aplicació dels Acords de Govern dela Generalitaten referència ala Sanitat Pública, quan el Consorci Sanitari del Maresme es una empresa concertada i els treballadors i treballadores de la mateixa estem sota la legislació d’un conveni amb unes condicions d’empresa privada. Sota el nom de Consorci, ens públic amb personal laboral, apliquen la normativa pública o privada de la manera més restrictiva i segons el seu interès com pot ser el no cobriment del 50% des vacants assistencials i un 10% en les vacants no assistencials, entre aquestes vacants hi ha en no convocar les places de les jubilacions parcials i la no aplicació de la reducció de personal directiu.

La quinta mentida es fer veure la necessitat de la compra o inversió d’una maquinaria nova al servei de radiodiagnòstic per d’imatge: 4 ecogràfic, un mamógrafs, un TAC, com si això substituís totes les deficiències creades per les retallades com la reducció de personal de manera directa o indirecta així com l’allargament de les llistes d’espera. Total això deu venir d’una llista pressupostària d’anys anteriors i ara la volen justificar que es per millorar les retallades actuals.

La mentida més gran de totes es troba en la planta 0, la planta de Direcció, quan en aquests tres anys que portem de crisis s’ha vist augmentat el seu nombre en l’organigrama en tres carreges nous en vers de mostrar com s’ajusta la direcció a les corresponent retallades de sous i reducció de despesa i de personal. Sense comptar que com a entititat concertada els sous de gerència d’aquests ens públic com es el Consorci, esta molt per sobre d’un d’igual càrrec de la pública.

En resum, sempre rebem els mateixos, uns treballadors que col·laboren amb la millora de la despesa pública de la generalitat,  veient sou reduït en un 5% i situat el seu poder adquisitiu a l’any 2002, i un ciutadà que com a usuari de la sanitat es veu afectat ja no solsament amb la reducció de serveis assistencial, sinó que es veu amb un augment de la seva despesa, en primer lloc amb la mobilitat de la despesa a altres centres, amb baixes més llargues com a resultat de l’augment de les llistes d’espera quirúrgiques i amb familiars dependents que ara estaran a casa en vers de ser hospitalitzats sense les ajudes a la dependència.

Anuncios

Deja un comentario

Archivado bajo Noticies

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s